43e IFFR verkent 'The State of Europe' (2024)

Met International Film Festival Rotterdam (IFFR) is Rotterdam van 22 januari tot en met 2 februari 2014 voor de 43e keer de mondiale onafhankelijke filmhoofdstad. Voorafgaand aan de Europese verkiezingen van 2014 biedt het festival in het overkoepelende themaprogramma 'The State of Europe' een platform voor reflectie en discussie over de toekomst van Europa met films, talks en debatten. Speciaal voor deze gelegenheid reist Thomas Bellincks tentoonstelling ‘Domo de Europa Historio en Ekzilo’ van Brussel naar Rotterdam.

Festivaldirecteur Rutger Wolfson: "Het historische project van de Europese eenwording heeft veel van zijn glans verloren. Vrede en veiligheid, de twee drijvende argumenten achter Europa, zijn vandaag de dag nog steeds relevant maar zijn tegelijk ook sleets geraakt. Politici lijken er maar niet in te slagen een overtuigende toekomstvisie op Europa over te brengen en veel mensen zijn boos en teleurgesteld, of erger nog, ze zijn helemaal niet meer geïnteresseerd.

Film is een medium bij uitstek waarin de Europese identiteit en ideeën, ook voor een groot publiek, zichtbaar en herkenbaar worden. Film biedt talloze aanknopingspunten om opnieuw te verkennen wat Europese cultuur is, op een veilige afstand van politiek getouwtrek of een top-down opgelegde politieke agenda voor of tegen Europa. In drie filmprogramma's verkent IFFR verschillende onderwerpen die spelen in het hedendaagse Europa, zoals immigratie, (culturele) identiteit en persoonlijke leefomstandigheden. Gezamenlijk geven zij inzicht in wat Europa bindt en verdeelt. Met 'The State of Europe' wil IFFR samen met filmmakers en publiek op zoek naar antwoorden en toekomstperspectieven, iets waar de politiek niet meer toe in staat lijkt."

The State of Europe: Grand Tour
De films in The State of Europe: Grand Tour nemen de kijker mee op een filmische reis waarin de veelzijdigheid, tradities, verleden, heden en toekomst van de Europese cinema worden belicht. Een groot aantal films binnen dit themaprogramma, samengesteld door IFFR programmeur Gerwin Tamsma, zijn hoogtepunten uit de Europese cinema van het afgelopen jaar en vormen een stukje van de puzzel die Europa heet. Een voorbeeld hiervan is de met prijzen overladen Sacro GRA van Gianfranco Rosi, de eerste documentaire ooit die de Gouden Leeuw won op het Filmfestival van Venetië. Sacro GRA schetst een beeld van het leven rondom de Grande Raccordo Anulare, de ringweg rondom Rome.

The State of Europe: My Own Private Europe
In My Own Private Europe worden individuele en zeer persoonlijke verhalen verteld, die van binnenuit laten zien hoe filmmakers het leven in het huidige Europa ervaren. Deze films, bijeen gebracht door IFFR programmeur Evgeny Gusyatinski, proberen persoonlijke opvattingen over 'een Europese identiteit' naar voren te brengen. Binnen dit programma toont IFFR onder meer What Now? Remind Me van Joaquim Pinto. Deze film volgt een jaar in het leven van Pinto, worstelend met behandelingen tegen HIV en hepatis C, en toont een intiem portret van zijn werk en een unieke blik op Europa.

The State of Europe: EU-29
De huidige Europese Unie telt 28 staten, ook wel EU-28 genoemd. Een groot gedeelte van de Europese bevolking heeft echter geen wortels in het land waar ze wonen. Zij zijn als immigranten verspreid over de 28 staten, maar hebben geen eigen plek of voelen zich niet thuis. Voor deze groep en de films die hun verhalen vertellen creëerde IFFR programmeur Gertjan Zuilhof een onzichtbare 29ste staat, EU-29. Dit themaprogramma toont onder meer Claire Simons Gare du Nord, waarin een liefdesverhaal tussen een jonge socioloog van Algerijnse afkomst en een rijpere Franse historica zich afspeelt in en rond het wereldberoemde Gare du Nord, ontmoetingsplaats voor Fransen, immigranten, emigranten en reizigers uit alle windstreken.

'Domo de Europa Historio en Ekzilo' tentoonstelling
De tentoonstelling 'Domo de Europa Historio en Ekzilo' reist af naar Rotterdam. In deze expositie laat theatermaker Thomas Bellinck zien hoe we over vijftig jaar terugkijken op Europa. De setting is een privémuseum waarin wordt teruggeblikt op het leven in de dan voormalige Europese Unie. Een bijzonder tijdperk, gekenmerkt door Integratie en Harmonisatie, gezegend door de Lange Vrede, overschaduwd door de Grote Recessie. Toen de nationale grenzen vervaagden en er overal werd betaald met een eenheidsmunt die de ‘euro’ werd genoemd. Toen niet Warschau, maar Brussel het kloppende hart vormde van het oude continent. 'Domo de Europa Historio en Ekzilo' is geproduceerd door de Koninklijke Vlaamse Schouwburg en was eerder te zien in Brussel.

'The State of Europe' wordt ondersteund door de European Cultural Foundation (ECF) en het SNS Reaal Fonds.

Voor meer informatie:
IFFR Press Office, Nancy van Oorschot / Mieke van der Linden / Isabelle de Klein, [emailprotected], +31 10 8909090.

43e IFFR verkent 'The State of Europe' (2024)
Top Articles
Freezing Peppers - How to Easily Preserve Peppers (any kind!) -
Slow Cooker Buffalo Chicken Chili Recipe
Randolf Spellshine
Red Carpet Oil Change Blackstone
Scammer phone number lookup. How to check if a phone number is a scam
Nambe Flatware Discontinued
The Girl Next Door | Rotten Tomatoes
Meet Scores Online 2022
2167+ Unique Pieces of Authentic Mid Century Modern Furniture In Stock - furniture - by dealer - sale - craigslist
دانلود فیلم Toc Toc بدون سانسور
Tamara Lapman
Synovus Banking Hours
Ups Store Near Publix
‘Sound of Freedom’ Is Now Streaming: Here’s Where to Stream the Controversial Crime Thriller Online for Free
Einfaches Spiel programmieren: Schritt-für-Schritt Anleitung für Scratch
92801 Sales Tax
โลโก้โภชนาการที่ดีที่สุด: สัญลักษณ์แห่งความเป็นเลิศ
Strange World Showtimes Near Cmx Downtown At The Gardens 16
The Goddess Collection
Yoworld Price Guide 2022
Sam's Club Key Event Dates 2023 Q1
Katmoie
Dcuo Exalted Style
Employment Vacancies - Find Jobs with our recruitment team
Express Pay Cspire
MyChart | University Hospitals
Bearpaws Tropical Weather
P1 Offshore Schedule
Dickinson Jewelers Prince Frederick Md
Aluminum Model Toys
2012 Buick Lacrosse Serpentine Belt Diagram
Sam's Club Gas Price Spring Hill Fl
Urbfsdreamgirl
Importing Songs into Clone Hero: A Comprehensive Tutorial
Search results for: Kert\u00E9sz, Andr\u00E9, page 1
Aeries Brea
Https Eresponse Tarrantcounty Com
Cnb Pittsburg Ks
Small Party Hall Near Me
Alabama Adventure Coupons
Helas Kitchen Menu
Guide for The Big Con
Savannah Schultz Leaked
Unfall mit Ikarus C42: Gefangen in der Umkehr-Falle
Sport Clip Hours
Craigslist Nj Apartments South Jersey
Smoque Break Rochester Indiana
Venti X Zhongli R34
Gelöst – Externe Festplatte kann nicht formatiert werden
Varsity Competition Results 2022
Top-Filme und Serien mit Maggie Smith
Saratoga Otb Results
Latest Posts
Article information

Author: Jamar Nader

Last Updated:

Views: 5906

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jamar Nader

Birthday: 1995-02-28

Address: Apt. 536 6162 Reichel Greens, Port Zackaryside, CT 22682-9804

Phone: +9958384818317

Job: IT Representative

Hobby: Scrapbooking, Hiking, Hunting, Kite flying, Blacksmithing, Video gaming, Foraging

Introduction: My name is Jamar Nader, I am a fine, shiny, colorful, bright, nice, perfect, curious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.