Slaapregressie 24 maanden | Slaaptipsvoorbabys (2024)

Merk je een verandering in de slaap van je peuter van 24 maanden of gaat de middagdut en slaap ‘s nachts moeizamer? Rond de periode van 24 maanden maakt je peuter enkele belangrijke ontwikkelingen door die vaak samenhangen met een slaapregressie. Wat houdt deze 24 maanden slaapregressie precies in en hoe ga je hiermee om?

Slaapregressie kind 24 maanden

De slaapregressie bij 24 maanden komt vooral door een aantal grote mentale ontwikkelingen. Peuters krijgen rond deze leeftijd een eigen wil, leren dat ze een keuze hebben en dat gedrag gevolgen heeft. Deze mentale ontwikkelingen kunnen op 2 manieren een impact op het slaapgedrag hebben:

  • Ontwikkelingen kosten veel energie, wat de slaap beïnvloedt.
  • Je peuter zoekt bewust de grenzen op en wil niet meer slapen.

‘Twee is nee’ is een veelvoorkomende omschrijving van peutergedrag. Veel kinderen krijgen rond deze leeftijd een duidelijke eigen wil en dit uit zich ook in de slaap. Zo kan het gebeuren dat je peuter van 2 jaar ineens allerlei capriolen uithaalt in bed, dutjes weigert of ‘s avonds niet naar bed wil.

Hoewel deze slaapregressie de 24 maanden slaapregressie wordt genoemd, kan deze zich ook in de loop van het tweede levensjaar ontwikkelen. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. De ene peuter maakt deze ontwikkelingen bij 24 maanden door, de ander weer bij 2,5 jaar. Daarnaast zie je bij sommige peuters duidelijke signalen van deze slaapregressie, terwijl bij andere peuters deze kenmerken nauwelijks zichtbaar of zelfs afwezig zijn.

Hoe slaapregressie 2 jaar herkennen?

Wat zijn signalen van de 24 maanden slaapregressie? Een slaapregressie is een verandering in het slaapgedrag en dit kan zich uiten op allerlei verschillende manieren. Veelvoorkomende kenmerken bij de slaapregressie bij 2 jaar zijn:

  • Vaker wakker zijn
  • Vroeg wakker worden
  • Dutjes weigeren of niet naar bed willen
  • Minder zin in eten hebben
  • Hele korte of juist hele lange dutjes
  • Hangeriger, huileriger zijn dan normaal

Wat doen bij slaapregressie 2 jaar?

Wat kan je doen als je peuter van 2 jaar ineens slechter gaat slapen? Ons belangrijkste advies is om zo consequent mogelijk te zijn en duidelijkheid te geven. Gooi niet ineens de hele routine om, maar houd alles zoveel mogelijk bij het oude. Als je peuter de grenzen opzoekt, probeer dan niet toe te geven. Dit geldt ook voor de slaap, peuters kunnen op deze leeftijd het idee geven dat ze geen dut meer nodig hebben en veelvuldig nee zeggen. Het beste wat je op zulke momenten kunt doen is consequent zijn en je peuter alsnog in bed leggen.

Peuter 2 jaar slaapt plots slecht: 4 tips

  • Houd vast aan een duidelijke routine. Kinderen zoeken op deze leeftijd steeds meer de grenzen op. Juist dan is het belangrijk om vast te houden aan een duidelijk routine en niet te veel toe te geven. Bekijk onze slaapgids met routines voor adviezen en voorbeeld schema’s.
    Wil je peuter niet naar bed? Wijk dan alsnog niet te veel af van de normale bedtijd. Een duidelijk slaapritueel kan hierbij helpen. Door de voorspelbaarheid van de gebruikelijke handelingen komt je peuter tot rust en weet hij dat het tijd is om naar bed te gaan. Ook als hij dat nog niet wil.
  • Stap niet te snel over op een groot bed, ook al is het verleidelijk. De meeste kinderen zijn pas rond de 2,5 – 3 jaar toe aan een peuterbed, omdat ze voor die tijd niet begrijpen dat ze niet uit bed mogen komen.
  • Ook al lijkt je peuter niet moe, leg je peuter toch altijd in bed als het bedtijd is of tijd is voor de middagdut. Rond de 2 jaar heeft je peuter nog veel slaap nodig, helemaal als hij enkele flinke ontwikkelingen doormaakt. Die ontwikkelingen kosten namelijk veel energie. Laat je peuter tijdens de middagdut in bed liggen, ook als hij niet wil slapen. Zo heeft hij toch een rustig moment.
  • Bouw de middagdut niet te snel af, ook al geeft je peuter aan dat hij deze niet meer nodig heeft. De meeste peuters hebben tot de leeftijd van 2,5 – 3 jaar nog de middagdut nodig. Wordt jouw peuter heel vroeg wakker? Dit kan te maken hebben met te weinig slaap overdag, bijvoorbeeld omdat het middagdutje wordt overgeslagen. Een veelvoorkomend kenmerk van oververmoeidheid is heel vroeg wakker worden. Lees hier meer over: peuter wordt vroeg wakker.

Advies bij slaapregressie peuter 24 maanden

De slaapregressie bij 2 jaar hangt samen met een aantal belangrijke mentale ontwikkelingen. Veel peuters leren rond deze leeftijd het woord ‘nee’ en zoeken steeds meer de grenzen op. Ons advies is om zo consequent mogelijk te blijven en een duidelijke routine te volgen. Tijdens de 24 maanden slaapregressie is het verleidelijk om de hele routine om te gooien. Het kan lijken alsof je peuter de middagdut niet meer nodig heeft of later naar bed kan, terwijl hij in de praktijk zijn slaap juist nog hard nodig heeft.

Hoewel we begrijpen dat de bedtijd bij peuters een enorme strijd kan opleveren, adviseren wij om zoveel mogelijk vast te houden aan een routine en een herkenbaar slaapritueel te volgen. Deze voorspelbaarheid helpt je peuter een slaapritme te vinden, wat het slaapgedrag kan verbeteren.

Ben je op zoek naar een goede routine voor je peuter van 2 jaar? Bekijk onze slaapgids met voorbeeldroutines met uitgebreide routines voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Voor persoonlijk advies is het mogelijk om een telefonisch consult te boeken bij een van onze erkende slaapcoaches. In dit consult kan je jouw slaapprobleem en situatie bespreken en gaan we op zoek naar oplossingen en verbeterpunten.

Leer meer over de slaapregressie van een baby

  • Slaapregressie baby van 9 maanden
  • Slaapregressie baby van 12 maanden
  • Slaapregressie baby van 12 tot en met 15 maanden
  • Slaapregressie peuter van 2 jaar
Slaapregressie 24 maanden | Slaaptipsvoorbabys (2024)
Top Articles
Freezing Peppers - How to Easily Preserve Peppers (any kind!) -
Slow Cooker Buffalo Chicken Chili Recipe
Forum Phun Extra
Charli D'Amelio: Wie die junge Amerikannerin TikTok-Sensation wurde
Quadrilateral Angles Sum Property - Theorem and Proof
Sproutieeee
Tyson Employee Paperless
Deshaun Watson Timeline: What Has Occurred Since First Lawsuit Filed
Premier Double Up For A Buck
Becu Turbotax Discount Code
Hallmark White Coat Ceremony Cards
2 værelses hus i Ejby
Momokun Leaked Controversy - Champion Magazine - Online Magazine
Randolph Leader Obits
Making a Docker Container Use a VPN – Natural Born Coder
1888 Metro 8
Jacy Nittolo Ex Husband
Xsammybearxox
Best 2 Player Tycoons To Play With Friends in Roblox
Patriot Ledger Obits Today
Stolen Touches Neva Altaj Read Online Free
T33N Leak Age 5-17
Natural Appetite Suppressant Tea Fat Loss Diet Plan For Male Bodybuilding (Safe) << Silbonah
14 Must-Know 9GAG Statistics: How Is It Doing in 2023?
Kyle Gibson Stats Vs Blue Jays 5 Games | StatMuse
Staar English 2 2022 Answer Key
Ixl.prentiss
Cargurus Honda Accord
Log in or sign up to view
02080797947
Liveops Nation Okta Com Sign In
Keanu Reeves cements his place in action genre with ‘John Wick: Chapter 4’
Fototour verlassener Fliegerhorst Schönwald [Lost Place Brandenburg]
Rbgfe
8 Best Bubble Braid Hairstyles For All Hair Types
Shiawassee County 911 Active Events
Media Press Release | riversideca.gov
Texas Longhorns Soccer Schedule
Space Coast Fl Craigslist
Point Click Care Cna Login Cna
How to Survive (and Succeed!) in a Fast-Paced Environment | Exec Learn
236 As A Fraction
O'reillys Parts Store
Craigslist Ft Meyers
Erica Mena Net Worth Forbes
A look back at the history of the Capital One Tower
Mystery Mini Icon Box
Ultimate Guide to Los Alamos, CA: A Small Town Big On Flavor
Salons Open Near Me Today
What Does the Bible Say About Christ In Me?
Priority Pass: How to Invite as Many Guests as Possible to Airport Lounges?
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated:

Views: 5769

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.